Aspecte generale privind instalarea

Înainte de a începe instalarea, trebuie să știți pentru ce doriți să utilizați PHP. Există trei domenii principale de utilizare a PHP. Ele sunt descrise în secțiunea Ce poate face PHP?

  • Site-uri web și aplicații web (scripting de partea server-ului)
  • Scripting pentru linia de comandă
  • Aplicații de birou cu interfață grafică (GUI)

Pentru prima, și cea mai des întâlnită formă, veți avea nevoie de trei lucruri: însuși PHP, un server web și un navigator web. Probabil deja aveți un navigator web și, în dependență de sistemul dumneavoastră de operare, puteți să aveți și un server web (de ex. Apache pe Linux și MacOS X; IIS pe Windows). Puteți de asemenea să închiriați spațiu web de la o companie. În acest caz nu trebuie personal să configurați ceva, numai să scrieți script-urile PHP, să le încărcați pe server-ul care îl închiriați și să vedeți rezultatele în navigator.

În caz că configurați personal server-ul și PHP, aveți două posibilități în alegerea metodei de conectare dintre PHP și server. Pentru multe servere PHP are o interfață-modul directă (denumită de asemenea SAPI). Aceste servere includ Apache, Microsoft Internet Information Server, serverele Netscape și iPlanet. Multe alte servere susțin ISAPI - interfața-modul Microsoft (OmniHTTPd spre exemplu). Dacă PHP nu este susținut ca modul pentru server-ul dumneavoastră web, atunci oricând îl puteți utiliza ca procesor CGI sau FastCGI. Aceasta înseamnă să configurați serverul dumneavoastră să utilizeze executabilul CGI al PHP pentru a procesa toate cererile de fișiere PHP de pe server.

Dacă de asemenea sunteți interesat să utilizați PHP pentru scripting în linia de comandă (de ex. să scrieți scripturi care să genereze automat careva imagini offline, sau să procesați fișiere textuale în dependență de careva argumente pe care le transmiteți), întotdeauna veți avea nevoie de executabilul pentru linia de comandă. Pentru a afla mai multe informații, citiți secțiunea despre scrierea aplicațiilor PHP pentru linia de comandă. În acest caz nu veți avea nevoie de server sau navigator.

Cu PHP de asemenea puteți scrie aplicații de birou cu interfață GUI utilizând extensia PHP-GTK. Aceasta este o abordare total diferită decât scrierea paginilor web, deoarece nu afișați careva HTML, dar gestionați ferestre și obiecte din cadrul lor. Pentru mai multe informații despre PHP-GTK, vă rugăm să » vizitați site-ul dedicat acestei extensii. PHP-GTK nu este inclusă în distributivul oficial al PHP.

De acum înainte, această secțiune va lămuri configurarea PHP pentru servere web pe Unix și Windows cu interfețe-modul și executabile CGI. De asemenea veți găsi în următoarele secțiuni informații despre executabilul pentru linia de comandă.

Codul-sursă PHP și distributivele binare pentru Windows pot fi găsite la » https://www.php.net/downloads.php. Vă recomandăm să alegeți o » oglindă mai apropiată pentru a descărca distributivele.